Je bekijkt nu Een eigen kast op maat, deze 5 tips helpen je op weg
5 tips voor je kast op maat
vtwonen.be

Een eigen kast op maat, deze 5 tips helpen je op weg

Het is ongetwijfeld bij uitstek de trend van de voorbije jaren, een kast op maat. Heb je een onbenut hoekje, wil je een scheiding maken tussen 2 kamers of maak je met je huidige kasten geen optimaal gebruik van je beschikbare ruimte? Dan heb je wellicht al wel eens een inloopkast, een garderobekast, een hoekkast of een andere vorm van een kast op maat, die precies in jouw woning past, overwogen. Met deze 5 tips, kan je jouw idee heel wat concreter maken.

Maak een functionele scan van je beschikbare ruimte

Het is een misvatting dat een kast op maat enkel weggelegd is voor grote woningen. In elke woning heb je ruimte nodig om je kledij en schoenen weg te bergen. Wanneer je huidige kleerkast nu aangrenzende ruimte hindert om ingevuld te worden, dan kan je wellicht die aangrenzende ruimte wel benutten met een maatkast. Heb je een grote kamer met behoorlijk wat niet ingevulde ruimte dan is er vermoedelijk een mogelijkheid om met een L-vormige hoekkast of zelfs U-vormige kast op maat een dressing te creëren.

Ga je je woning renoveren, dan heb je de handen helemaal vrij om out of the box te denken. Je kan de indeling van de kamers immers aanpassen door niet dragende muren te verplaatsen. Voor een inloopkast kan je al werken met een diepte van 140 cm. Door je beschikbare ruimte functioneel in kaart te brengen en af te zetten tegen je huidige benutte ruimte kom je tot ideeën die je maatkast heel wat concreter maken.

Bepaal welke ruimte je kan benutten met welk kast type

Een kast op maat kan een inloopkast zijn, een L-vormige kast maar ook een garderobe kast. Je kan al dan niet een ladeblok in het midden opbouwen wanneer je over een brede ruimte beschikt. Ook met de positie van je spiegel kan je verschillende alternatieven overwegen. Om tot de perfecte kast op maat te komen, kies je de kastvorm die het best de beschikbare ruimte benut en je het aangenaamste ruimte gevoel geeft. Instagram biedt je hier heel wat inspiratie.

Kom tot de ideale indeling voor je kast op maat

Heb je de plek en de vorm van je maatkast in kaart dan komt de indeling aan de beurt. Om tot een perfecte indeling te komen is het van belang een goed overzicht van je kledij en schoenen te bekomen. De indeling van een kast op  maat bestaat immers uit een variatie van legplanken, roedes en lades. Al dan niet beweegbaar of statisch.

Om een juist beeld te krijgen is het steeds een goed idee al je kledij te verzamelen en af te wegen wat gestapeld kan, wat je in lades wil en welke kledij je met kleerhangers wil wegbergen. Maak verschillende stapelhoogtes en meet welke breedtes je nodig hebt voor je kleerhangers en varieer met alternatieven. Zo kan je je wens voor een maatkast al concretiseren. Hou ook rekening met je accessoires. Wellicht wil je immers ook graag plek voor juwelen en je parfums? De definitieve indeling bepalen, doe je vervolgens door voorbereid te overleggen met je kastenbouwer.

Vergeet je verlichting niet

Of je een open kast wil of een kast met kastdeuren of met schuifdeuren in alle gevallen maakt een kast op maat gebruik van elk beschikbaar hoekje van de voorziene ruimte. Tot bij je plafond. Je mag dan ook nog zo’n prachtige kast hebben, zonder een goeie verlichting komt ze nooit tot haar recht. Voorzie in je maatkast dan ook zeker zowel ruimte verlichting als lampen die de binnenkant van je kast op maat verlichten. Je kan hierbij gebruik maken van hanglampen, led strips of spots. Ook de kleur van het licht is van belang. Wil je graag warm of koel licht?

Een multifunctionele kast op maat

Gaat je kast op maat ook een scheiding maken tussen 2 ruimtes, dan is er misschien een bijkomende functie voor weggelegd. Een tweede belangrijke trend van deze tijd is immers het toegenomen thuiswerken. En de behoefte aan een, min of meer, van de leefruimtes afgescheiden werkplek. In veel woningen zie je steeds vaker op maat gemaakte scheidingswanden in allerlei materialen. Denk je aan een kast op maat dan zou een achterzijde van je kastwand, in de aangrenzende kamer, mogelijk perfect als thuiskantoor kunnen ingericht worden. Een idee dat zeker het overleggen waard is met je kastenbouwer.

Droom jij ook van een kast op maat waarin je je kleding, schoenen en accessoires overzichtelijk kan wegbergen? Vermoedelijk heb je er meer ruimte voor dan je verwacht en is dit eenvoudiger te realiseren dan je denkt. Inspireer je hier alvast met Instagram.

foto’s © Interieur Schrijnwerkerij Verrelst

Een omvattende renovatie voor de boeg? Dan wil je wellicht ook dit blogje even lezen.