Je bekijkt nu De lambda waarde, 5 waarden van super belang voor je EPB
Wat betekent de lambda waarde
vtwonen.be

De lambda waarde, 5 waarden van super belang voor je EPB

De U-waarde, het E-peil, het S-peil, de R-waarde en lambda-waarde vormen 5 belangrijke waarden voor je EPB. We lichten ze in enkele posts graag toe.

Wat betekent de lambda waarde van een woning (λ-waarde)

Een van de belangrijkste isolatiewaarden is de lambda waarde. Die symboliseert hoeveel warmte een isolatiemateriaal geleidt. Belangrijk om te weten: hoe lager de lambda waarde van een isolatiemateriaal, hoe minder warmteverlies en dus hoe beter het materiaal isoleert.

Dit betekent niet dat materialen met een lage waarde altijd beter isoleren dan materialen met een iets hogere waarde. De dikte van het materiaal kan het kleinere isolatievermogen ervan compenseren. Net zoals de U-waarde wordt de lambda waarde weergegeven in W/mK. Polyurethaanschuim of pur heeft bijvoorbeeld een waarde van 0,023 tot 0,032 W/mK. Beide cijfers staan voor twee uiterste maten omdat purschuim in meerdere kwaliteiten verkrijgbaar is.

Verder hangt deze waarde bij een isolatiemateriaal af van de temperatuur, de dichtheid en het vochtgehalte. Een vochtig isolatiemateriaal isoleert nu eenmaal minder goed dan droog isolatiemateriaal. Daarom worden soms zowel de droge als de natte lambda waarden vermeld.

Een andere benaming voor deze waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt. Efficiënte isolatiematerialen zijn onder meer resolschuim, polyurethaanschuim of pur, polyisocyanuraat of pir, fenolformaldehydeschuim, geëxpandeerd en geëxtrudeerd polystyreenschuim, glaswol, rotswol en houtwol.

Ken jij de betekenis van het E-peil, de U-waarde, het S-peil en de R-waarde?