Je bekijkt nu De 10 belangrijkste redenen om voor een spanplafond te kiezen
vtwonen.be

De 10 belangrijkste redenen om voor een spanplafond te kiezen

De belangrijkste redenen om voor een spanplafond te kiezen, Build for life

Een spanplafond is een moderne en veelzijdige oplossing voor het afwerken van je plafond. Het bestaat uit een naadloos polyester of pvc doek dat strak onder je bestaande plafond wordt gespannen. Met een spanplafond geef je je interieur een opfrissing zonder ingrijpende of langdurige werken.

Wil je graag een nieuw plafond in je woonkamer, keuken of badkamer maar kijk je op tegen de werken? Dan is een upgrade geven aan je interieur met een spanplafond wellicht iets voor jou. We geven je graag een overzicht van de belangrijkste redenen om voor een spanplafond te kiezen.

Eenvoudige installatie

Eén van de belangrijkste redenen om voor een spanplafond te kiezen is de eenvoudige installatie. Een spanplafond kan meestal binnen een dag worden geïnstalleerd, zonder de rommel en het ongemak van een traditioneel plafond. De installatie van een spanplafond is stofvrij en veroorzaakt geen overlast, omdat er geen hak- en breekwerk nodig is. Een spanplafond wordt minimaal 3 cm onder je bestaande plafond geplaatst.

Verborgen verlichting

Een spanplafond biedt ook de mogelijkheid om verlichting op te nemen. LED-strips, spots of andere armaturen kunnen achter het doek worden verborgen, wat zorgt voor een aangename en egale lichtverdeling. Hierdoor ontstaat een unieke sfeer in de ruimte.

Verhoogde esthetiek

Een spanplafond heeft een glad en naadloos oppervlak, waardoor het een moderne en elegante uitstraling geeft aan je interieur. Het is beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor het bij vrijwel elk interieur past. Bovendien is een spanplafond zeer geschikt om oude, beschadigde of lelijke plafonds te verbergen.

Gemakkelijk te reinigen

Een andere belangrijke reden om voor een spanplafond te kiezen is onderhoudsgemak. Een spanplafond kan worden schoongemaakt met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Dit maakt het een zeer hygiënische oplossing voor bijvoorbeeld keukens en badkamers.

Duurzaamheid

Spanplafonds zijn duurzaam en gaan lang mee, gemiddeld 30 jaren. Ze zijn bestand tegen scheuren, schimmel, vocht en UV-straling. Afhankelijk van de afmetingen, het merk en het materiaal dat gebruikt wordt kan de levensduur nog veel langer worden. De lange levensduur is dan ook één van de belangrijkste redenen om voor een spanplafond te kiezen.

Geluidsabsorptie

Wil je een spanplafond laten plaatsen dan kan je ook opteren voor een polyester akoestisch spanplafond. Een dergelijk spanplafond is voorzien van honderden duizenden microperforaties per vierkante meter, waardoor geluidstrillingen komen die achter het doek door een laag isolatie geabsorbeerd worden. Een dergelijk spanplafond draagt dan ook bij aan een betere geluidskwaliteit en vermindert galm en echo’s.

Verborgen defecten

Een spanplafond kan oude, beschadigde of lelijke plafonds verbergen. Het doek wordt onder een bestaand plafond gespannen, waardoor oneffenheden en onvolkomenheden verborgen blijven. Zo krijgt je interieur direct een nieuwe, frisse uitstraling.

Geen stof of allergenen

Een spanplafond heeft geen naden of poriën, waardoor het geen stof, vuil of allergenen vasthoudt. Dit maakt het een ideale keuze voor mensen met allergieën of astma.

Flexibiliteit

Een spanplafond kan op maat worden gemaakt om aan specifieke eisen en wensen te voldoen. Dit omvat de grootte van de kamer, het aantal lichtpunten en de gewenste afwerking.

Brandveiligheid

Een spanplafond van inferieur materiaal dat vlam vat gaat vuur snel verspreiden. Daarom is het steeds belangrijk je vooraf ervan te vergewissen of het gebruikte doek de juiste behandeling gekregen heeft. Spanplafonds, zowel pvc als polyester met PU-coating, hebben een brandveiligheidsclassificatie die je vooraf kan nagaan. Spanplafonds van goede kwaliteit met de juiste brandveiligheidsclassificatie zijn moeilijk brandbaar en gaan brandoverslag tegen. Bij brand vormen er zich dan geen verdere brandende druppels en is er slechts geringe rookproductie.

Overweeg je een nieuw spanplafond in je woning, dan is de prijs nog een laatste factor van belang. Afhankelijk van de grootte van de ruimte is de richtprijs in Q1 van 2023 70 tot 85 EUR per vierkante meter. Deze prijs kan nog variëren afhankelijk van bv. de gewenste kleuren, eventuele isolatie en de afmetingen van de ruimte.

Een spanplafond is niet de goedkoopste oplossing voor je nieuwe plafond. Maar wil je een snelle, kwalitatieve visuele upgrade van je leefruimte zonder stof- en breekwerken dan is het zeker het overwegen waard. Deze laatste reden is waarschijnlijk de belangrijkste reden om voor een spanplafond te kiezen.

Build for life | 09 05 2023