Je bekijkt nu Een elektrische laadpaal installeren | Fiscale aspecten 22
Een elektrische laadpaal installeren, fiscale aspecten als particulier
vtwonen.be

Een elektrische laadpaal installeren | Fiscale aspecten 22

Ook voor de particuliere burger die een elektrische laadpaal installeren wil, zijn de voorwaarden voor fiscale aftrekbaarheid van belang. Ontdek ze hier.

Een elektrische laadpaal installeren is iets wat steeds meer particuliere burgers overwegen. In november 2021 werd door het federale parlement het wetsontwerp betreffende de vergroening van de mobiliteit goedgekeurd. Met deze nieuwe wet worden zowel ondernemingen als particuliere burgers aangezet om te investeren in een elektrische laadpaal.

Voor zowel ondernemingen als particulieren is een elektrische laadpaal installeren fiscaal aftrekbaar.

Het aantal bedrijfswagens en het intensieve gebruik ervan was de aanzet om in de autofiscaliteit aanpassingen te verrichten om te voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen. Om deze maatregel te ondersteunen wordt een kostenaftrek voor de installatie van intelligente en publiek toegankelijke laadstations ingesteld.

Wanneer is een elektrische laadstation fiscaal aftrekbaar voor ondernemingen? Ondernemingen die in de periode van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2024 een elektrische laadpaal installeren, hebben recht op een verhoogd afschrijvingspercentage. Als de investering plaatsvindt in de periode van 1 september 2021 tot en met 31 december 2022 kan de investering voor 200% worden afgeschreven. Voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 augustus 2024 zakt dit percentage naar 150%.

Wanneer is een elektrische laadpaal installeren fiscaal aftrekbaar voor particulieren? Particulieren die in de periode tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 een laadstation plaatsen, hebben recht op een belastingvermindering. Die vermindering kan éénmaal aangevraagd worden. Als je als particulier dus in twee kalenderjaren uitgaven doet, dan kan de belastingvermindering maar voor één jaar toegekend worden.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen als particulier?

Het installeren van een elektrische laadpaal is als particulier fiscaal aftrekbaar mits je voldoet aan alle onderstaande voorwaarden.

  • Het gaat om een elektrische laadpaal die je nieuw hebt gekocht in 2021 en hebt laten plaatsen in of in de onmiddellijke nabijheid van de woning waarin je gedomicilieerd bent op 01 januari 2022.
  • De uitgaven omvatten zowel de aankoop, plaatsing alsook de keuring van de installatie. Extra uitgaven zoals de omvorming van je elektriciteitsinstallatie naar drie fasen mag je meerekenen.
  • Let wel, het moet gaan om een slimme elektrische laadpaal en het laadstation mag enkel groene stroom verbruiken. D.w.z. stroom uit eigen energiewinning of stroom afkomstig van een groene leverancier.
  • De installatie moet goedgekeurd zijn door een erkende organisatie.

De belastingvermindering is eenmalig en geldt per belastingplichtige (in hetzelfde jaar).

De belastingvermindering voor een elektrische laadpaal omvat 45 % voor een uitgave tot maximum 1500 EUR per laadpaal (aankoop, plaatsing en keuring) en per belastingplichtige (uitgave betaald vanaf september 2021). In 2023 zakt de vermindering naar 30% en in 2024 naar 15 %. Je dient zeker alle bewijsstukken betreffende de verschillende voorwaarden ook ter beschikking van de fiscus te houden.

Waar moet je de uitgave in de aangifte vermelden? Bij nr. 365. 

Wanneer is een elektrische laadpaal installeren fiscaal aftrekbaar? Bijkomende info vind je hier.

We brengen met onze blog elke dag een nieuwe tip rond woonfiscaliteit, premies en subsidies.