Elke woning waarvoor je een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt, moet voldoen aan strenge eisen op het vlak van thermische isolatie en energiezuinigheid. Om geleidelijk te evolueren naar de eis voor bijna energie neutrale gebouwen in 2022, is het maximaal toegelaten E-peil opnieuw gedaald.
Wat zijn de EPB waarden 2022?
Voor nieuwe residentiële gebouwen zoals woningen, appartementen en studio’s ligt het kritieke cijfer nu vast op E30.
Wie niet of onvoldoende gebruikmaakt van hernieuwbare energie kijkt aan tegen een 10 procent strengere eis. Voor ingrijpende energetische renovaties (IER) zakt het maximale E-peil naar E60. Wil je aan de eisen voor hernieuwbare energie en de EPB waarden 2022 voldoen, dan is er wel een extra inspanning nodig. Voor nieuwbouwwoningen moet de opbrengst van zonnepanelen en zonnecollectoren voortaan meer dan 15 kWh per jaar per vierkante meter vloeroppervlak bedragen.
Toch zijn de nieuwe EPB waarden 2022 niet in elk opzicht aangescherpt. De eisen voor warmtepompen, zonnepanelen en zonnecollectoren zijn vereenvoudigd. Voor bouwaanvragen na 1 januari 2018 moeten warmtepompen niet langer een Seasonal Performance Factor (SPF) van 4 of hoger behalen. Dit rendement was vooral voor lucht-lucht en lucht-water warmtepompen een harde dobber.
Vergeet echter niet: hoe hoger het rendement, hoe lager het E-peil. Voortaan komen zonnepanelen en zonnecollectoren die gericht zijn naar het noordoosten, noorden of noordwesten eveneens in aanmerking voor hernieuwbare energie. Bovendien kan je bij ingrijpende energetische renovaties ook bestaande zonnepanelen in rekening brengen. Ken jij de betekenis van het E-peil, de U-waarde, het S-peil, de R-waarde en lambda-waarde?
De volledige EPB waarden 2022 tabel vind je hier.
Ken jij de betekenis van het E-peil, de U-waarde, het S-peil, de lambda waarde en de R-waarde?