Je bekijkt nu Hoe een plafond isoleren – Tips voor een efficiënte isolatie
vtwonen.be

Hoe een plafond isoleren – Tips voor een efficiënte isolatie

Met plafondisolatie komt je isolatie tegen het plafond van je woonruimte, kelder, kruipkelder of onder je plat dak. Hoe een plafond isoleren, ontdek het hier.

Plafond isoleren met Isolteam, Build for life

Hoe een plafond isoleren | foto Isolteam

Plafondisolatie is vooral in renovaties een welkom alternatief voor vloerisolatie. Je dient een gelijkaardig doel maar je hoeft met plafondisolatie geen vloeren uit te breken en het algehele niveau van je vloer wijzigt er ook niet mee. Plafondisolatie biedt overigens niet alleen thermische voordelen, maar heeft ook akoestische voordelen die je comfort sterk verbeteren en je ruimtes minder hol laten klinken.

Hoe een plafond isoleren? Isoleren tegen de draagstructuur

Er zijn verschillende isolatiematerialen geschikt om te isoleren tegen de draagstructuur van het plafond. Zo kan je kiezen voor isolatieplaten uit PUR-PIR, XPS, EPS, glaswol, rotswol, houtwol of cellenglas, cellenbeton. Daarnaast is ook gespoten Icynene isolatieschuim geschikt, zeker als je plafond onregelmatig is of bedekt is met leidingen. Na de plaatsing van de isolatie kan het plafond esthetisch worden afgewerkt met gipskartonplaten. Deze opbouw is beter gekend als het vals plafond of verlaagd plafond. Hang je de structuur op met akoestisch ontkoppelde hangers, dan heb je meteen een akoestisch isolerende oplossing.

Wil je het akoestisch comfort in de ruimte verbeteren, werk dan met akoestisch absorberende isolatiepanelen uit polyesterwol of melamineschuim. Deze zijn uitstekend geluidsabsorberend en ook thermisch isolerend.

Hoe een plafond isoleren? Isolatie tussen het houtskelet

De plafondroostering van houtskeletwoningen leent zich bij uitstek tot plafondisolatie. Ofwel blazen we cellulose, houtvezels of glaswolvlokken in, ofwel spuiten we Icynene tussen de houten balken van het houtskelet en werken we af met gipskartonplaten. Ook isolatiedekens uit glaswol, rotswol of houtwol zijn geschikt. We spreken in dit geval van een compact dak of duodak.

Hoeveel kost plafondisolatie?

De prijs van plafondisolatie is afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en de toepassing. In het eerste kwartaal van 2023 varieert de richtprijs voor plafondisolatie, geplaatst en exclusief btw, tussen 20 en 110 euro per m2. Veel gebruikte plafondisolatiematerialen zijn PIR, resol, XPS, EPS , glaswol, rotswol, houtwol, cellenbeton, cellenglas en icynene.

Wil je advies inzake hoe je een een plafond isoleren kan en weten welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw plafond, neem dan contact met een isolatie-expert.

Bron: Isolteam

Build for life | 04 05 2023