Je bekijkt nu Husqvarna lanceert rewilding functie voor robotmaaiers
vtwonen.be

Husqvarna lanceert rewilding functie voor robotmaaiers

Husqvarna, de wereldleider in robotmaaiers, lanceert op 2 mei de eerste functie ter wereld om te helpen bij het “verwilderen” van privétuinen. De Rewilding Mode laat automatisch ten minste 5% van het gazon ongemaaid, zodat er ruimte is voor een weide voor bijen, vlinders en andere bestuivende insecten.

Traditioneel houden boeren 5% van hun land vrij om biodiversiteit te bevorderen. Tot nog toe was er geen dergelijke standaard voor privétuinen, ondanks het grote potentieel om een verschil te maken. Als elke Europese tuinier minstens 5% van zijn tuin zou laten verwilderen, zou dit goed zijn voor een gebied van meer dan 125.000 hectare.

rewilding geïnspireerd op reeds in voege zijnde landbouwbeleid

Husqvarna robotmaaiers Rewilding, Build for life

Met de Rewilding Mode wil Husqvarna een nieuwe standaard creëren voor privétuinen met “wilde” zones als natuurlijk onderdeel van het gazon. Hiermee wordt het huidige idee van de ideale tuin tot op zekere hoogte in vraag gesteld, ten gunste van een tuin waarin perfect gemanicuurd gras samengaat met weideachtig gebied. Tuinbezitters kunnen een grote rol spelen, aangezien privétuinen een belangrijke habitat vormen voor bestuivers, goed voor 20 à 30% van de stedelijke gebieden in Europa.

“Verwildering is een eenvoudige oplossing, maar het vraagt wel een andere mindset van de tuinbezitter. Het ideaalbeeld van een ‘gemanicuurde’ tuin wordt losgelaten. Dat wil overigens niet zeggen dat de tuin er onaantrekkelijk uitziet. Integendeel: een bloemenstrook met op de voorgrond een strak gemaaide grasmat geeft juist een heel mooi effect”, zegt Anton de Jong, Directeur van Husqvarna Benelux.

De Rewilding Mode vergemakkelijkt het werk door automatisch ten minste 5% van de tuin te reserveren voor een verwilderingszone. Met behulp van satellieten die de grootte van de tuin meten, berekent de robotmaaierapp een gebied dat overeenkomt met dit percentage als uitgangspunt. Gebruikers kunnen er dan voor kiezen om de rewilding-zone te installeren waar dat het beste uitkomt en eventueel uit te breiden.

De functie is beschikbaar voor de Automower®-robotmaaiermodellen 405X, 415X en 435X AWD en voor de NERA-modellen 430X NERA en 450X NERA die met begrenzingsdraad zijn geïnstalleerd. Er zijn momenteel wereldwijd ongeveer 150.000 Husqvarna-robotmaaiers die de nieuwe functie ondersteunen.

Het aandeel van de tuin dat standaard vrij wordt gelaten is geïnspireerd op het EU-landbouwbeleid, dat boeren oproept om 5% van hun landbouwgrond vrij te houden ter bevordering van de biodiversiteit.

Bron: Twocents