Je bekijkt nu Met welke isolatie een kelder isoleren? | Tips voor je isolatieproject
vtwonen.be

Met welke isolatie een kelder isoleren? | Tips voor je isolatieproject

Met welke isolatie een kelder isoleren in nieuwbouw woningen en renovaties? Ontdek de verschillende materialen en toepassingen voor jouw kelderisolatie project.

XPS isolatie, Build for life

Een kelder wordt vaak aan de buitenzijde geïsoleerd met vochtbestendige en drukvaste panelen, maar isoleren langs de binnenzijde van de kelder is ook een mogelijkheid. Daarnaast wordt het plafond of de kruipkelder vaak geïsoleerd met isolatiepanelen of isolatieschuim.

Waarom zou je de kelder van je woning isoleren?

Naast het belang van een droge kelder is het ook van groot belang dat je de temperatuur in de kelder onder controle kan houden en voorkomt dat warmte uit je woning via de kelderwanden of vloer kan ontsnappen. Het isoleren van de kelder is daarom een noodzakelijke ingreep om warmteverlies te voorkomen.

Bij isolatie aan de buitenkant is het essentieel dat het isolatiemateriaal geschikt is voor vochtige omstandigheden, vormvast is en bestand is tegen de druk van het grondwater.

Daarnaast draagt de (na)isolatie ook bij aan het comfort in de kelder, vooral als je de ruimte gebruikt als speelkamer, fitnessruimte of als je garage zich ondergronds bevindt.

Met welke isolatie kan je een kelder isoleren?

Ideaal gezien wordt de kelder van buitenaf geïsoleerd. Dit houdt in dat drukvaste en waterbestendige isolatiepanelen volledig tegen de kelderwanden worden gelijmd. XPS en cellenglas zijn hiervoor het meest geschikt en de verlijming gebeurt met een bitumenlijm. De naden tussen de panelen worden ook afgedicht met deze lijm om te voorkomen dat vocht uit de bodem achter de isolatie komt.

Voor een optimale bescherming tegen grondwater kan de aangebrachte isolatielaag worden afgedekt met waterdichting, noppenfolie of een filterdoek.

Bij het isoleren van een kelder moet ook isolatie worden aangebracht onder de kelderplaat. Waterbestendige en drukvaste isolatie van XPS en cellenglas zijn hiervoor geschikt, omdat de kelder op deze isolatielaag wordt gebouwd.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om de kelder aan de buitenzijde te isoleren, zoals bij renovaties. In dat geval worden de isolatieplaten aan de binnenzijde van de keldermuren gelijmd. Een goede dampdichting van de isolatie is hierbij essentieel.

Zowel bij renovaties als bij nieuwbouw is het mogelijk om het plafond van de kelder of de kruipkelder te isoleren. Dit kan met vaste isolatiepanelen, zoals PUR-PIR of XPS. Gespoten PUR of Icynene isolatieschuim is de beste oplossing als het plafond niet volledig vlak is of als er leidingen voor technieken aanwezig zijn. Op deze manier voorkom je de uitwisseling van warmte of koude tussen de bovenliggende ruimte en de onderste verdieping van je woning.

Heb je een erg lage of vochtige kelder dan kan je bodemisolatie aan de slag. Hierbij wordt de bodem vol met EPS-parels geblazen. Op die manier is je woning extra geïsoleerd en voelt het ook droger aan.

Hoeveel kost kelderisolatie in 2023?

De richtprijzen voor kelderisolatie in het eerste kwartaal van 2023, incl. plaatsing en excl. Btw, variëren tussen 20 en 100 euro per m2. Dit omvat zowel de isolatie van de kelderwanden, de keldervloer als het plafond. Waarvoor verschillende isolatiematerialen geschikt zijn, van isolatiepanelen tot gespoten isolatieschuim. Voor het de buitenzijde van de kelder komen enkel cellenglas en XPS in aanmerking.

De kosten van kelderisolatie verschillen afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en de toepassing.

  • Voor XPS isolatieplaten (kelderwanden en -vloer) moet je rekenen op 45 à 60 euro per m²,
  • Voor cellenglas isolatieplaten (kelderwanden en -vloer) liggen de kosten tussen de 80 en 100 euro per m².
  • EPS isolatieplaten (kelderplafond) kosten 20 à 35 euro per m².
  • PUR-PIR isolatieplaten (kelderplafond) zijn iets duurder en kosten 30 à 40 euro per m².
  • Voor Resol isolatieplaten (kelderplafond) moet je 40 à 50 euro per m² rekenen.
  • Als je kiest voor gespoten PUR (kelderplafond) zijn de kosten 25 à 35 euro per m².
  • En voor gespoten Icynene isolatieschuim (kelderplafond) liggen de kosten ook tussen de 25 en 35 euro per m².

Bron: Isolteam

Build for life | 04 05 2023