vtwonen.be

Onderzoek Luxevastgoed.com: locatie blijft belangrijker dan EPC voor kopers van luxevastgoed

Bijna één op de drie (28,6%) makelaars in luxevastgoed verwacht een afkoeling van deze markt. Opmerkelijk is dat volgens 42,9% van hen de afkoeling niet te wijten zal zijn aan de rente, maar aan de energiecrisis (64,3%) en inflatie (57,1%). Dit komt naar voren uit een onderzoek dat is uitgevoerd door iVOX in opdracht van Luxevastgoed.com.

Dit platform brengt enkele van de grootste luxevastgoedmakelaars in Vlaanderen en Brussel samen met de meest exclusieve woningen in portefeuille uit de Benelux, Spanje en Frankrijk . Meer dan 40% van de luxevastgoedmakelaars verwacht geen effect van de afkoeling van de markt op de prijzen.

De aankoop van luxueus onroerend goed neemt de afgelopen jaren toe. Hierin zijn nieuwbouwappartementen steeds populairder geworden, waarbij 14,3% van de luxevastgoedmakelaars aangeeft dat ze het meest verkochte type vastgoed zijn. Verder is de leeftijdscategorie van de kopers gelijk gebleven, namelijk tussen 40 en 60 jaar.

Gertjan Blancke, Sales Advisor Belux, Frankrijk en Spanje bij Luxevastgoed.com, stelt vast dat bepaalde trends continueren in de luxevastgoedmarkt, zoals de voorkeur voor bepaalde types vastgoed en de gemiddelde leeftijd van kopers. Opvallend hierbij is dat luxevastgoedmakelaars verwachten dat kopers van luxevastgoed in de komende maanden meer beïnvloed zullen worden door de energie-efficiëntie van panden.

Volgens de analyse van Luxevastgoed.com verwachten makelaars in luxevastgoed dat de energiecrisis zowel de algemene vastgoedmarkt (92,9%) als de luxevastgoedmarkt (64,3%) zal beïnvloeden. Over de invloed van inflatie zijn de meningen echter verdeeld. Ruim vier op de tien (42,9%) gelooft dat de rente geen invloed zal hebben op de vraag naar luxevastgoed.

Luxevastgoed.com , Build for life

Ondanks de huidige energiecrisis blijft de locatie van eigendommen belangrijker voor kopers dan de EPC-waarde of renovatiewerkzaamheden. Maar liefst 85% van de ondervraagden geeft aan dat de locatie een van de belangrijkste criteria is voor kopers van luxe onroerend goed.

Enkele opvallende feiten:

  • Bijna 30% (28,6%) van de verkochte luxevastgoed in 2022 waren klassieke villa’s.
  • De populariteit van nieuwbouwappartementen neemt toe en deze worden nu even vaak verkocht als moderne villa’s.
  • Het koperspubliek van luxevastgoed bestaat voornamelijk uit zelfstandigen (85,7%) en ondernemers (71,4%).
  • Generatie X (40- tot 60-jarigen) blijft de grootste groep kopers van luxevastgoed, met meer dan 70% van het totale koperspubliek (71,4%).
  • Een verontrustend aantal van 64% van de luxevastgoed panden voldoen momenteel niet aan de energienormen voor 2050, zo blijkt uit de analyse van Luxevastgoed.com.