Je bekijkt nu Oprit grind aanleggen, een stappenplan voor 100% resultaat
Oprit grind, stappenplan om zelf je oprit aan te leggen
vtwonen.be

Oprit grind aanleggen, een stappenplan voor 100% resultaat

Oprit grind is een elegant, duurzaam en robuust materiaal waarmee je makkelijk zelf aan de slag kan. Met een goeie voorbereiding heb je in een mum een nieuwe oprit.

1. Breng een geschikte funderingslaag aan voor je oprit grind

Voor een oprit heb je een funderingslaag nodig van 20 cm. Deze dien je als onderste laag te voorzien door de nodige aarde af te graven of reeds bestaande bestrating te verwijderen. De totale diepte, incl. de toplaag, die je nodig hebt voor een oprit met grind is 30 cm. Indien je een oude oprit wil upgraden en de bestaande fundering wil hergebruiken, vergewis er je dan zeker van dat deze voldoende waterdoorlatend is. Bestaat de aanwezige fundering uit cement of “stabilisé” dan kan je deze best ook verwijderen.

Een materiaal dat als fundering voor oprit grind bijzonder geschikt is, is kalksteenslag. Kalksteenslag is een bijproduct van Belgisch blauw en een duurzaam materiaal. Voor de funderingslaag gebruik je best kalksteenslag van 0 tot 2 cm. Dit laat een goede doorlaatbaarheid en waterinfiltratie in de bodem toe. Wat erg belangrijk is om wateroverlast bij zware regen te voorkomen en uitdroging van de bodem bij warme zomers te vermijden.

Een bijkomend voordeel van kalksteenslag is dat het in tegenstelling tot “stabilisé” niet uitdroogt. Je bent dus niet aan tijd gebonden en je kan rustig in je eigen tempo de funderingslaag voor je oprit grind aanleggen. Heb je de fundering in zijn geheel gelegd, tril deze dan aan met trilplaat.

2. Zorg vervolgens voor een egalisatielaag

Een egalisatielaag mag je aanleggen met een dikte tussen 3 en 5 cm. Dit is de laag waar je de grindmatten zal op plaatsen. Het is dus van belang dat deze onderlaag mooi egaal ligt.

Voor de egalisatielaag van oprit grind dien je eveneens gebruik te maken van een waterdoorlatend materiaal. Dat mag echter wel van een kleinere maat zijn dan bij de funderingslaag. Je kan hiervoor bv. opnieuw gebruik maken van kalksteenslag maar dan in een maat van 0 tot 4mm.

Ook deze laag dien je aan te trillen met een trilplaat tot je een strak egaal oppervlak bekomt.

3. Plaats oprit grindmatten

Oprit grindmatten zijn grindmatten vervaardigd uit hoge densiteit polyethyleen en kunnen, wanneer ze gevuld zijn met oprit grind, tot 400 ton per m2 dragen. Een goed voorbeeld zijn Eccogravel 40D honinggraat grindmatten met een waterdoorlatend geotextiel. Deze oprit grindmatten zorgen voor een perfecte beloop- en berijdbaarheid.

Eccogravel grindmatten hebben een erg lange levensduur en zijn zowel UV-bestendig als vorstresistent. Eccogravel 40D grindmatten hebben een hoogte van 4cm hoge waardoor je met een eindlaag kan werken van 5 cm oprit grind.

4. Leg de eindlaag met oprit grind

Voor de eindafwerking kan je gebruik maken van een waaier aan mogelijkheden. De oprit grindmatten zorgen ervoor dat het oprit grind mooi strak blijft liggen.

Wil je je oprit ook met blote voeten kunnen belopen dan kan je kiezen voor een afgerond grind. Grind kan zowel natuurlijk als machinaal zijn afgerond. Een grind type dat bv. een perfect loopcomfort biedt is Mignonette, wat bestaat in een grijze en een beige variant. Je kan het eveneens als terras grind gebruiken en zo een eenvormigheid tussen je terras en en oprit creëren.

Een ander populair oprit grind is Franse dolomiet. O.m. omdat het makkelijk combineert met uiteenlopende gevelafwerking en beplanting. Maar ook vanwege de zeer gunstige prijs/kwaliteitsverhouding is het voor grote oppervlaktes zoals een oprit zeer geschikt.

Wil je aan de slag voor een nieuwe oprit of een nieuw terras? Dan vind je JATU wellicht een heel geschikte webshop voor oprit grind. Je kan er je benodigde hoeveelheden makkelijk berekenen en je funderingsmateriaal, egalisatie, grindmatten en grind worden vlot bij je thuis geleverd.

Heb je interesse in het verduurzamen van je buitenruimte, dan is dit stukje mogelijk ook interessant voor je.