Je bekijkt nu 5 populaire kamerplanten in 2022
Strelitzia Reginae
vtwonen.be

5 populaire kamerplanten in 2022

Wil jij je woonkamer een nieuwe vibe geven, dan zal dit lijstje met grote planten je instant blij maken. We brengen de 5 meest populaire kamerplanten even samen en staan stil bij hun verzorging. Deze kamerplanten geven je woonkamer onmiddellijk een spectaculair nieuwe sfeer en gezelligheid.

De Strelitzia Regina of  prachtige paradijsvogelbloem

5 populaire kamerplanten in 2022
De strelitzia Regina of paradijsvogelbloem

We beginnen gelijk met één van de opvallendste kamerplanten. De Strelitzia Regina of  paradijsvogelbloem heeft trotse lange bladeren en prachtige bloemen. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuidelijk Afrika. Het is een opvallend sterke kamerplant die graag veel licht heeft maar liever geen direct zonlicht of felle, brandende zon. Je kan deze plant ’s zomers buiten zetten maar niet in volle zon. De Strelitzia Regina doet het erg goed bij temperaturen tussen 21 en 32 graden.  Buiten de groeiperiode, in de winter, zet je hem binnen en verdraagt hij iets frissere temperaturen met een minimum van 13 graden.

Deze erg populaire kamerplant geef je best niet teveel water. Ten allen tijde moet je vermijden dat de wortels in water blijven staan. Zorg er dus zeker voor dat de pot onderin gaatjes heeft. In de winter en herfst moet deze plant enkel gegoten worden wanneer de grond droog aanvoelt. In de zomer en lente is één maal per weken gieten voldoende. De bladeren besproeien is niet nodig in de zomer. In de winter kan dit wel wanneer de lucht in huis droger is door je verwarming. De pot zelf hoeft niet al te ruim te zitten.

Snoeien van deze kamerplant is niet nodig. Wil je je volwassen kamerplant stekken doe dit dan best in het vroege voorjaar (februari of maart). Het stekken doe je door het wortelgestel in 2 te scheuren en de 2 planten in aparte potten te zetten. Let wel, als je wil stekken zullen de 2 planten het volgende jaar geen bloemendracht hebben.

De Strelitzia Regina is een prachtige plant die makkelijk te verzorgen is en waar je jarenlang van kan genieten. Hij hoort terecht thuis in dit lijstje van populaire kamerplanten.

 

De Monstera Deliciosa, één van de meest verkochte populaire kamerplanten

Met recht en rede bekleedt de Monstera Deliciosa de tweede plek in onze lijstje van populaire kamerplanten. Van Boho tot Art Deco, deze opvallende plant met gaten in de bladeren hoort thuis in elke hippe woonkamer.

Monstera Deliciosa
Monstera Deliciosa

Hij is afkomstig uit Zuid-Amerika waar hij in het wild erg grote bladeren (tot één meter) ontwikkelt. En het is opnieuw een kamerplant die makkelijk te verzorgen is. De Monstera Deliciosa heeft liefst een licht vochtige grond in lente en zomer. Tijdens de winter kan je wachten met gieten telkens tot de grond droog aanvoelt. Opnieuw is dit een kamerplant wiens wortels je niet in water mag laten staan. Merk je verkleuring aan de bladeren dan is dit een signaal dat je teveel water geeft. Sproeien van de bladeren is niet noodzakelijk maar wordt door de Monstera Deliciosa wel gewaardeerd. Het is een plant uit de regenwouden dus extra luchvochtigheid kan zeker geen kwaad. Bij deze populaire kamerplanten kan je direct zonlicht, net als bij de Strelitzia, best vermijden. Maar te weinig licht kan dan weer tot bladverkleuring leiden. Een halfschaduw plekje is ideaal.

De Monstera Deliciosa heeft liefst een pot die wat ruimer zit, tot een vijfde ruimer dan het wortelgestel. Hij kan erg snel groeien dus dit hou je best in de gaten. Verpotten gebeurt idealiter in het voorjaar. Bij het verpotten kan je best ook een leidstokje in de wortels steken zodat je de bladeren met een touwtje kan leiden.

Omdat het een flinke groeier is mag je best ook wel snoeien. Bij snoeien knip je liefst een hele stengel weg, eerder dan te veel bladeren weg te knippen.

 

De Ficus Lyrata of vioolbladplant

Opnieuw één van de erg populaire kamerplanten afkomstig uit Afrika. De Ficus Lyrata vindt zijn oorsprong in West-Afrika. De regio van Ghana, Benin en Kameroen. Ook deze populaire kamerplant is makkelijk te verzorgen.

Ficus Lyrata
Ficus Lyrata

Net als bij de Monstera Deliciosa en de Strelitzia Regina is het een kamerplant wiens wortels niet in water mogen staan. In de zomer mag de grond doorlopend vochtig zijn, in de winter geef je pas water wanneer de grond droog aanvoelt. Afhankelijk van de grote van de plant maar ook de standplaats zal de hoeveelheid water die je hem geeft uiteraard verschillen. Eén keer per week gieten is ideaal. Sproeien is ook bij deze plant niet noodzakelijk maar kan wel nuttig zijn in de winter wanneer de lucht in huis droger is.

In tegenstelling tot de Monstera heeft een Ficus Lyrata graag heel veel licht. Tot 5 uren direct zonlicht per dag. Wanneer je hem voor een zuidelijk gericht raam plaatst, hou dan wel een meter of 2 afstand tot het raam om verbranding te voorkomen. Bij een noordelijk, westelijk of oostelijk gericht raam mag je hem direct bij het raam zetten. Wanneer je deze kamerplant te ver van het raam zet zal hij zijn blad verliezen. Naar temperaturen toe hou je bij voorkeur een minimum temperatuur overdag van 15 graden aan, ’s nachts mag dit 7 graden zijn.

Ook een Ficus heeft graag een wat ruimere pot en verpotten van deze kamerplant doe je best ook in de lente. Snoeien doe je ook in het voorjaar. Knip bij een Ficus Lyrata vlak na het blad. Na het snoeien zal je overigens merken dat je kamerplant minder water verbruikt omdat hij minder bladeren heeft.  Een belangrijke tip is nog om huidcontact (en zeker contact met de ogen) te vermijden met het sap dat vrijkomt bij het snoeien. Dat kan namelijk behoorlijk irriteren.

 

De Philodendron Xanadu, één van de makkelijk te onderhouden populaire kamerplanten

Deze Philodendron kan tot 1,5 meter hoog worden en staat prachtig in elke woonkamer. Bovendien is hij erg makkelijk in onderhoud wat zeker een reden is waarom de Philodendron Xanadu deel uitmaakt van dit lijstje met populaire kamerplanten. Deze tropische plant is eveneens afkomstig uit de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Hij heeft prachtige, diep ingesneden bladeren die makkelijk een halve meter lang en 40 cm breed worden.

Phylodendron Xanadu
Phylodendron Xanadu

De Philodendron Xanadu heeft liefst veel indirect zonlicht. Bij direct zonlicht zal je bladverkleuring merken. En een warme, directe middagzon zal zelfs tot bladverbranding leiden. Twijfel je over de standplaats kies dan eerder voor een iets donkerdere plek dan eentje met teveel licht. Het is ook een kamerplant waarbij de wortels niet in water mogen blijven staan. Dus zorg zeker dat er zich gaatjes bevinden onderin de pot. Je kan bij een Philodendron Xanadu overigens beter ook luchtige potgrond gebruiken die voldoende zuurstof aan de wortels garandeert. De pot zelf hoeft zeker niet te ruim te zijn. Wanneer je merkt dat de grond niet voldoende doorlatend meer is dan is het uiteraard tijd om je kamerplant te verpotten naar een grotere pot. Dit doe je best ook in de lente. De Philodendron Xanadu verdraagt moeilijk te natte grond. Anderzijds mag de grond ook nooit uitdrogen. De hoeveelheid water die hij nodig heeft zal variëren naargelang de hoeveelheid licht, de luchtvochtigheid in huis en het seizoen. Je houdt best de aarde altijd licht vochtig. Deze kamerplant heeft liever eerder een hoge luchtvochtigheid. Het dagelijks besproeien van de bladeren tot ze helemaal nat zijn is daarom zeker nuttig. Je hoeft de bladeren of stengels overigens niet te snoeien. Naar temperatuur toe tenslotte, heeft deze kamerplant het liefst temperaturen tussen 15 graden en 30 graden. Vermijd hierbij wel te plotse temperatuurschommelingen.

 

De Calathea zebrina, wonderlijk drama

Als laatste in ons lijstje met populaire kamerplanten hebben we nog een Zuid-Amerikaanse, tropische plant, de Calathea. Opnieuw een kamerplant met prachtige bladeren maar, jammer genoeg, erg delicaat en dus niet makkelijk te verzorgen. Anders dan bij de andere kamerplanten in dit lijstje, zal de Calathea Zebrina een behoorlijke uitdaging vormen. Het diva gehalte van de Calathea kan je elke avond live aanschouwen. De bladeren sluiten zich immers ’s avonds en openen zich ’s morgens weer. En dit met een ruisend geluid.

Calathea Zebrina
Calathea Zebrina

De Calathea behoeft relatief veel water. Dat kan je toedienen met regelmatige, kleine hoeveelheden. Je houdt de grond best doorlopend licht vochtig (de grond mag eigenlijk nooit uitdrogen) maar vermijd zeker dat de wortels in water blijven staan. Wanneer je te weinig water geeft zal deze kamerplant zijn bladeren laten hangen of krullen. Net als bij vele andere tropische planten heeft een Calathea graag een hoge luchtvochtigheid (minstens 70%). Maar sproeien van de bladeren verdraagt hij dan weer niet goed. Zet een Calathea Zebrina zeker niet te dicht bij een verwarmingstoestel of op een tochtige plek. Deze plant heeft graag een warme kamertemperatuur, minimaal 17 graden overdag en 14 graden ’s nachts. Een belangrijke tip, gebruik bij voorkeur regenwater om te gieten. Of in elk geval water met een laag kalkgehalte.

Naar standplaats toe zal je wat moeten experimenteren. Een Calathea heeft immers graag weinig licht. Het best is een halfschaduw plek zonder direct licht. Afhankelijk van de oriëntatie van je ramen zal je meer afstand moeten houden van het raam. Tot vier meter voor een zuidelijk gericht raam. Voor een noordelijk gericht raam is een kleine afstand voldoende. Voor een oostelijk en westelijk raam is het uittesten.

Deze populaire kamerplant mag je eens in de drie jaren in de lente verpotten, tenzij de pot uiteraard eerder te klein is geworden. Oude en lelijke bladeren mag je snoeien, liefst laag bij de grond, maar krullende of droge bladeren kunnen zich herstellen. Ze duiden eerder op problemen met water of standplaats.

Zin om ook buiten aan de slag te gaan met je planten? Check dan onze tips voor een groene tuin!