Je bekijkt nu 5 groene tuin tips die je tuin snel verduurzamen
Tips voor een groene tuin
vtwonen.be

5 groene tuin tips die je tuin snel verduurzamen

Met februari in zicht breekt het perfecte ogenblik opnieuw aan om met frisse en creatieve nieuwe tuin ideeën aan de slag te gaan. Om volop te kunnen genieten van jouw tuin in de lente en zomer is dit de geschikte periode om een flinke update te geven aan je tuin en terras. De tuin trend van 2022 is zonder twijfel de groene tuin. Een tuin waarin vogels, vlinders en bijen voluit welkom zijn. Met deze tuin ideeën voor een groene tuin kan je alvast onmiddellijk aan de slag.

 

Maak van je tuin een levende plek

Een tuin die je kan ruiken, voelen en proeven is een levende tuin. Een plaats waar groen alle ruimte krijgt. Door te ontharden bijvoorbeeld. Neem hier en daar tegels weg en plant er micro tuintjes zoals kruidenplantsoentjes. En plekjes met eenjarige planten die vrolijk en kleurrijk bloeien maar waarmee je je tuin ook elk jaar een ander uitzicht kan geven. Zorg ook voor bosjes wintergroene planten die in de winter de somberheid uit je tuin halen. En een patroon met meerjarige planten die de stabiele structuur van je tuin bepalen. Zet vooral ook nectarplanten in je groene tuin en varieer hierbij met de bloeitijden. Nectarplanten zijn erg geliefd door vlinders. Winterheide, sneeuwbal, judaspenning, lavendel en vlinderstruik zijn typische nectarplanten met verschillende bloeiperiode. Heb je ruimte voor enkele bomen? Overweeg dan zeker een fruitboom. Hiermee trek je vogels als meesjes en musjes aan.

Een groene tuin neemt meer water op

Met enkele leuke ideeën voor een groene tuin zorg je er ook voor dat je tuin meer water opneemt. Dat is belangrijk omdat je tuin hierdoor ook voor meer verkoeling zorgt en bijdraagt aan een kleiner risico op wateroverlast. Wist je dat één boom al voor een verkoeling van 3 graden kan zorgen in zijn omgeving? Niet onbelangrijk met frequent voorkomende hitteperiodes. Je hoeft uiteraard niet alle bestrating uit je tuin te verwijderen. Maar je kan wel met waterdoorlatende materialen werken. Grasbetonstenen of poreuze klinkers met een waterdoorlatende korrelstructuur bijvoorbeeld voor je tuinpad. Met grind, split en houtsnippers kan je makkelijk zelf een leuk paadje of zitplek creëren. Houtsnippers verhinderen de groei van onkruid en het uitdrogen van de bodem. Met grind en split kan je eventueel gebruik maken van waterdoorlatende stabilisatiematten. Zelfs een legpatroon met brede voegen voor je klinkers draagt al bij aan meer wateropname in je tuin.

Leg een gazon aan in je tuin

Of je een grote tuin hebt of een klein stadstuintje, je hebt vast en zeker een plekje voor een gazon. Je favoriete zonnehoekje, net groot genoeg voor je zonneligbed? Waarom haal je die enkele tegels niet weg en vervang ze door een gazon. Er niks fijner dan het gras onder je voeten te voelen. Gras neemt het regenwater op en laat het in de bodem zakken. Wat het grondwater op peil helpt en verdroging tegengaat. Onder het gras leven insecten, regenwormen, duizendpoten die samen voor de doorlaatbaarheid van de bodem zorgen en plantenresten verwerken. Die insecten trekken dan weer vogels aan. Een gazon is één van de quick win tuin ideeën voor een groene tuin. De meest geschikte periode om gras te zaaien breekt overigens nu aan. Het gras heeft een tweetal weken nodig om in te wortelen. Vervolgens duurt het enkele maanden om een dicht gazon te bekomen. Zaai je gras begin februari dan heb je begin mei een perfect resultaat.

Begin een geveltuintje

Eén van de leukste ideeën voor een groene tuin is het aanleggen van een geveltuintje of een tegeltuintje. Hiervoor neem je enkele tegels aan de straatkant weg zodat er ruimte vrij komt voor een tuintje langs je gevel. Ga hiervoor eerst even langs bij de administratie van je gemeente. Die ziet graag meer biodiversiteit in de straat en meer groen. In sommige steden, zoals Mechelen en Leuven, heb je er een vergunning voor nodig omdat men er over wil waken dat er voldoende ruimte blijft voor voorbijgangers. In Antwerpen heb je geen speciale toelating nodig maar zijn er wel voorschriften. Ook Gent heeft een stadsreglement dat de leidraad vormt voor je geveltuin. In Leuven kan je er een premie van 25 EUR voor bekomen en hebben ze ook een leuke inspiratiebrochure.

Heb je een toestemming van de gemeente nodig maak dan een duidelijke schets met de afmetingen van je tuintje, de precieze situering en de breedte van het voetpad. Deze gegevens worden opgenomen in je vergunning. De weggenomen tegels moet je bewaren mocht je in de toekomst je geveltuintje niet meer willen behouden. Geveltuintjes zorgen voor stapstenen in een straat. Kleine diertjes en vogels gebruiken ze om van geveltuintje naar geveltuintje te gaan en zich zo beschermd te weten. Planten in volle grond vragen ook minder water dan planten in een pot. Met een geveltuintje zorg je ook voor verkoeling langs je gevel.

Ideeën voor een groene tuin die vogels, vlinders en bijen aantrekt

Met enkele eenvoudige ideeën voor een groene tuin kan je onmiddellijk een welkome thuis maken voor vogels, vlinders en bijen. Vogels zorgen voor een erg aangename sfeer in je tuin. Ze komen er eten, drinken en nestjes bouwen. Planten bieden ze zaadjes om te eten. Bomen bieden ze bescherming en eventueel fruit. Een gazonnetje biedt ze voedsel als insecten. Ook een waterschaal trekt vogels aan. En nestkastjes zorgen dan weer voor een veilige broedplaats. Vlinders trek je aan door nectareilanden te creëren. Plekjes met planten zoals zonnehoed, wilde tijm, ijzerhard, koninginnenkruid, hemelsleutel en  brandnetel. En met vaste planten en heesters kan je bijen en hommels een aantrekkelijke plek bieden. Planten als kogeldistel, kruipend zenegroen, beemdooievaarsbek, struikheide, zevenzonenboom en wilde wingerd zorgen voor een kleurrijke bijenweelde.

Is het een zonnige dag, dan is er niks fijner dan met enkele leuke ideeën voor een groene tuin aan de slag te gaan. Wil je tijdens je tuinwerkzaamheden overigens wat extra bergruimte gebruiken, lees dan zeker ook dit blogje.