Je bekijkt nu TV kijken zonder kabel? 2 tooltjes om makkelijk te casten.
TV kijken zonder kabel.
vtwonen.be

TV kijken zonder kabel? 2 tooltjes om makkelijk te casten.

Wil je graag TV kijken zonder kabel? Er zijn heel wat omstandigheden waarin dit handig is. Je bent net verhuisd en je wil TV kijken op een andere plek dan bij je aansluiting. Of je teenager vraagt om een TV op de kamer en je wil geen gedoe met kabels. Of je hebt een ouder toestel en je wil graag Disney+ streamen. Dan is TV kijken zonder kabel wat jij wil en is casten naar je tv wat je nodig hebt.  

Casten naar je tv

Met casten naar je TV wordt bedoeld dat je content vanop je smartphone of tablet weergeeft op je tv scherm. Je maakt met casten dus gebruik van je WIFI netwerk. Een groot voordeel hiervan is dat je kan TV kijken zonder kabel. Je maakt gebruik van de app van de contentaanbieder en streamt je film of uitzending naar je TV.

De meeste content apps hebben een functie die casten naar je TV toelaat. Youtube uiteraard of streaming diensten als Netflix, Disney+, Amazon Prime video en Spotify. Maar ook met TV zenders als VRT en VTM heb je met hun VRT NU en VTM GO apps de mogelijkheid om te casten naar je TV.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een casttoestelletje, een TV toestel met HDMI aansluiting en WIFI. De stroomtoevoer voor het casttoestel kan via een usb poort of een stopcontact. Zowel je casttoestel als je brontoestel (je telefoon of tablet) moeten verbonden zijn met hetzelfde WIFI netwerk.

Welke opties heb je om te casten naar je TV

Wil je tv kijken zonder kabel dan heb je 2 aanbieders waaruit je kan kiezen. Google met de Google Chromecast en Apple met de Apple TV. Beiden zijn casttoestelletjes maar toch zijn ze behoorlijk verschillend.

Om te casten naar je TV maakt Google gebruik van het Google cast protocol, een software protocol dat voor het eerst al in 2013 commercieel werd gelanceerd. Sindsdien zijn er al verschillende generaties van Google Chromecast op de markt gebracht waaronder versies die in mediaspelers, TV toestellen en slimme speakers zijn ingebouwd. De nieuwste generatie is de “Google Chromecast met Google TV” die vergezeld gaat van een afstandsbediening.

Apple TV maakt gebruik van een heel ander software protocol, TV OS. Een software platform waarin de App store een belangrijke rol speelt. Alle apps die geschikt zijn om naar een groot beeldscherm te streamen kan je vinden in de App store van je Apple TV. De bekende streamingdiensten en TV zenders uiteraard maar ook leuke kook apps als Yummly of Tastemade, fitness apps als Zova en zelfs de AirBnB app. Voor de laatste versie van TV OS (14) heb je een Apple TV 4K nodig.

Het verschil in onderliggende software bij beiden maakt dat je een Apple TV toestel niet kan bedienen vanaf een Android telefoon. Omgekeerd kan je een Google Chromecast wel bedienen vanaf je IPhone. De Google Chromecast beschikt dan weer niet over een eigen opslagcapaciteit terwijl Apple TV wel. Wat uiterlijk betreft zijn er uiteraard ook verschillen. Inzake beeldkwaliteit, bieden beiden met hun meest recente versie een resolutie van 4k.

Wat kost TV kijken zonder kabel

Wil je casten naar TV en dus TV kijken zonder kabel, dan is er nog één belangrijke factor. De prijs. Er is een behoorlijk prijsverschil tussen Google Chromecast en Apple TV. De nieuwste versie, de Google Chromecast met Google TV, vind je bij Coolblue aan 89,99 EUR en actueel bij Bol.com aan 79,99 EUR. Een Chromecast V3, met een resolutie full HD (1080 p.) vind je aan 41,99 EUR bij Coolblue en actueel bij Bol.com aan 39,95 EUR.

De Apple TV ligt op een hoger prijsniveau omwille van de eigen opslagcapaciteit van het toestel. De meest recente versie, Apple TV 4K, met 64GB vind je nu bij Coolblue aan 249 EUR en bij Bol.com aan 219 EUR. De Apple TV 4K 32GB bedraagt bij Coolblue 209 EUR en bij Bol.com 208 EUR.