Je bekijkt nu Wat is een VHF gevel?
vtwonen.be

Wat is een VHF gevel?

VHF, voorgezette en geventileerde gevel Prefa, Build for life

Een voorgezette, geventileerde gevel (VHF) is een meerlaags buitenmuursysteem waarbij de gevelbekleding bevestigd wordt op een onderconstructie, waardoor een ventilatieruimte ontstaat. Dit gevel systeem heeft als bijzonder voordeel dat het warmte isolerend werkt in de winter en koelend in de zomer.

De ventilatieruimte bij een voorgezette, geventileerde gevel regelt tevens de vochtigheid waardoor schade door vocht voorkomen wordt.

Een VHF-gevel is een bewezen en duurzaam systeem dat ruim een eeuw bestaat en oorspronkelijk uit bergachtige regio’s met een ruw klimaat komt. Het bestaat uit een meerlaagse buitenmuurconstructie met ventilatie, waarbij de gevelbekleding niet rechtstreeks op de woningmuur wordt gemonteerd maar op een onderconstructie wordt bevestigd om een ventilatieruimte te creëren. Dit ventilatieniveau regelt de vochtigheidshuishouding en maakt deze gevels aanzienlijk minder gevoelig voor schade door vocht dan niet-geventileerde gevelsystemen.

Wat is een VHF ’s samenstelling

Een VHF-gevel bestaat uit vier componenten: de draagconstructie, de warmte-isolatie, de onderconstructie en de voorgezette gevelbekleding.

De draagconstructie, zoals metselwerk of houtskeletbouw, is de eerste component en neemt het grootste deel van het gewicht op en draagt ook bij aan de isolatie.

De warmte-isolatie, de tweede component, wordt achter de zichtbare gevelbekleding op de draagconstructie aangebracht. Doorgaans wordt hiervoor gebruik gemaakt van minerale materialen zoals glaswol of steenwol. De belangrijkste taak van de warmte-isolatie is om de warmtestroom tussen de woonruimte en buitenhuis te minimaliseren en warmtebruggen te voorkomen, waardoor er geen warmte-energie verloren gaat en de muur niet koud wordt in de winter.

een VHF werkt isolerend, koelend en vochtregelend

Prefa VHF, Build for Life

Wat is een VHF gevel | illustratie Prefa

Dankzij de speciale constructie van een VHF-gevel is de warmte-isolatie beschermd tegen externe weersinvloeden en biedt het effectieve bescherming tegen geluid en lawaai van buiten.

De derde component is de onderconstructie, de bindende schakel tussen de draagconstructie en gevelbekleding. Ventilatie vindt plaats op dit niveau. De gevelprofielen worden met voldoende afstand ten opzichte van de isolatie aan de onderconstructie bevestigd, waardoor er een constructieve scheiding van de beide componenten aanwezig is en er een luchtspleet ontstaat. De spleet tussen de beide componenten regelt de vochthuishouding in het bouwlichaam. De onderconstructie kan van hout, aluminium of een combinatie van beide materialen worden gemaakt.

De voorgezette gevelbekleding is tenslotte de vierde component en dient als bescherming tegen regen en weersinvloeden en vormt de buitenste component van de gevel. Deze kan uiteenlopend en creatief worden vormgegeven.

Gevelsystemen, zoals deze van aluminium specialist PREFA worden uitgevoerd als voorgezette, geventileerde gevels. Wil je hier graag meer over vernemen, lees dan zeker hier even verder.

Bron: Prefa

Build for life | 01 04 2023