Pir is een isolatiemateriaal dat hoge isolatiewaarden combineert met een lage dikte. Deze kunststofschuimplaten zijn uiterst geschikt voor de isolatie van daken, gevels, binnenmuren of vloeren. De combinatie van de hoge isolatiewaarde met de gemakkelijke verwerkbaarheid en de competitieve prijs maakt van PIR veruit het meest toegepaste isolatiemateriaal voor gevels en platte daken.

Hoog isolatierendement bij lage dikte
Een groot voordeel van PIR-isolatie is het hoge isolatierendement bij een lage dikte. Je hoeft dus minder dik te isoleren om dezelfde of een betere isolatiewaarde te halen. Hierdoor bespaar je niet alleen op kosten, maar ook op ruimte. Dankzij de hoge isolatiewaarde van 0,020 tot 0,024 W/mK is het materiaal uiterst geschikt voor isolatie van zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.
Wat is PIR isolatie? De verbeterde versie van PUR
Er bestaat zowel PUR- als PIR-isolatie, waarbij PIR-isolatie als de verbeterde versie van PUR-isolatie wordt beschouwd. Dit komt voornamelijk doordat PIR-isolatieplaten een nog hogere isolatiewaarde hebben dan PUR-isolatieplaten en ook als veiliger worden beschouwd bij brand. Bij PIR-isolatie komen er namelijk minder rookgassen vrij. De minimale dikte van PUR-PIR-isolatie is afhankelijk van de toepassing en kan variëren van 20 mm tot 120 mm.
Wat zijn bekende fabrikanten en merken van PIR isolatie?
Bekende merken en fabrikanten van PIR isolatie zijn o.m. Unilin, Iko, Kingspan en Enertherm.
Gemakkelijke verwerking
Een groot voordeel van PUR-PIR-isolatie is de gemakkelijke verwerking in elk isolatieproject. De isolatieplaten zijn zeer licht en drukvast, waardoor ze gemakkelijk te verwerken zijn en geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Bovendien is er geen dampscherm nodig dankzij de dampremmende eigenschappen van PUR-PIR. Voor een optimale luchtdichtheid kunnen kieren wel worden dichtgemaakt met PUR-isolatieschuim en kunnen naden worden verkleefd met tape.
Wat zijn de toepassingen van PIR isolatie?
PUR-PIR-isolatie is geschikt voor verschillende isolatietoepassingen in nieuwbouw en renovatie. Zo is het materiaal geschikt voor dakisolatie, gevelisolatie, binnenmuurisolatie, vloerisolatie, plafondisolatie en zoldervloerisolatie. De isolatiepanelen zijn voorzien van een tand- en groefverbinding, waardoor ze eenvoudig en mooi sluitend geplaatst kunnen worden.
Voor binnenmuren zijn er ook isolatiepanelen met een afwerkingslaag van gipskarton. De werkwijze is eenvoudig, de panelen kleven tegen een bestaande muur, de naden invoegen, en afwerken.
Bron: Isolteam
Build for life | 04 05 2023