Je bekijkt nu Welke bamboe soorten kan je in pot zetten? | Terras tip
vtwonen.be

Welke bamboe soorten kan je in pot zetten? | Terras tip

Wil je graag meer privacy maar heb je slechts beperkte ruimte op je terras? Ontdek welke bamboe soorten je in pot kan zetten en hoe je ze best kan verzorgen.

Welke bamboe soorten kan je in pot zetten, Bamboo fargesia, Build for life

Deze bamboe soorten zijn het meest geschikt zijn om in pot te zetten :

  • Fargesia
  • Bambusa
  • Chimonobambusa
  • Phyllostachys
  • Sasa
Welke bamboe soorten kan je in pot zetten, Bamboo sasa, Build for life

Welke bamboe soorten kan je in pot zetten? | Foto Bamboo Sasa

Fargesia bamboe is een niet-woekerende soort die geschikt is voor plantenbakken. Het is een winterharde bamboe en kan temperaturen tot -28°C verdragen. Fargesia bamboe heeft een dicht gebladerte en kan in verschillende hoogtes groeien. Het is een ideale bamboe soort om in pot zetten te op het terras of balkon.

Bambusa is een groenblijvende bamboe en is vooral geschikt voor de wat grotere potten. Het is een snelgroeiende bamboe die tot wel 10 meter hoog kan worden. Bambusa is een woekerende bamboe, dus het is van de verschillende hier besproken soorten niet de meest geschikte bamboe om in pot te zetten. De plant heeft voldoende ruimte nodig om te groeien.

Welke bamboe soorten kan je in pot zetten op je terras?

Chimonobambusa is een traaggroeiende bamboe soort die geschikt is voor plantenbakken. Het is een winterharde bamboe en kan temperaturen tot -15°C verdragen. Chimonobambusa heeft een mooie groene kleur en kan goed tegen de warmte.

Welke bamboe soorten kan je in pot zetten, Bamboo Pleioblastus, Build for life

Welke bamboe soorten kan je in pot zetten? | Foto Bamboo Pleioblastus

Phyllostachys is een eveneens woekerende bamboe en daarom minder geschikt om in pot te zetten. Het is wel een zeer populaire bamboe soort vanwege de mooie uitstraling en de snelle groei. Als je ervoor kiest om Phyllostachys in een pot te zetten, zorg er dan voor dat de pot groot genoeg is en de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.

Sasa bamboe is een traaggroeiende bamboe soort die geschikt is voor plantenbakken. Deze bamboe heeft een compacte groeiwijze en wordt niet hoger dan 1 meter. Sasa heeft verschillende kleuren en bladpatronen en is daarom een mooie aanvulling voor jouw terras.

Kleine bamboe soorten voor potteelt

Sommige bamboe soorten blijven klein van formaat en zijn daarom perfect geschikt om in pot te worden geplant. Voorbeelden hiervan zijn de Fargesia nitida, Fargesia murielae en Pleioblastus chino. Deze soorten worden vaak gebruikt als decoratieve planten op terrassen, balkons en in kleine tuinen.

Welke bamboe soorten kan je in pot zetten, Cedral Terrace, Build for life

Welke bamboe soorten kan je in pot zetten? | Foto Cedral Terrace

Grote bamboe soorten voor potteelt

Hoewel de meeste bamboe soorten bekend staan om hun snelle groei en grote omvang, zijn er ook enkele grotere soorten die geschikt zijn voor potteelt. Voorbeelden hiervan zijn de Phyllostachys aurea en Phyllostachys nigra. Deze soorten kunnen prachtige eyecatchers zijn op een terras of in een ruimere tuin. Deze bamboe soorten hebben krachtige worteluitlopers die lichte plastic potten kunnen stuk drukken. Hou daar rekening mee bij de keuze van de bakken.

Welke bamboe soorten kan je in pot zetten, Build for life

Verzorging van bamboe in potten

Om bamboe in potten gezond en mooi te houden, is het belangrijk om de juiste verzorging te bieden.

Zorg ervoor dat de potten voldoende drainagegaten hebben om overtollig water af te voeren. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de potgrond te nat wordt. En bemest de bamboe jaarlijks met een organische meststof.

Houd er ook rekening mee dat bamboe in potten gevoeliger kan zijn voor vorst, dus bescherm ze tijdens koude periodes.

Bamboe heeft relatief veel water nodig maar een oververzadigde bodem resulteert in een tekort aan zuurstof bij de wortel. Wat kan leiden tot het afsterven van de bamboe plant. Wanneer de plantenbak hydro korrels bevat en afvoergaten heeft, is het voldoende om tweemaal per week flink water geven.

Tips voor het kiezen van de juiste pot

Welke bamboe soorten kan je in pot zetten, houten plantenbakken, Build for life

Bij het kiezen van een pot voor bamboe is het belangrijk om te letten op de grootte en het materiaal.

Kies een pot die voor de bamboe groot genoeg is om te groeien en voldoende stabiliteit biedt. Terracotta potten zijn populair vanwege hun goede drainage-eigenschappen, maar je kunt ook kiezen voor kunststof- of houten potten. Die potten moeten dan wel voldoende stevig zijn, want de wortels van Bamboe kunnen te lichte plantenbakken breken.

Zorg er ook voor dat de pot groot genoeg is, zodat er voldoende ruimte om de kluit heen zit. De pot moet ook relatief hoog zijn, zodat er ook ruimte onder de kluit is. Best kan je de bodem van de pot of plantenbak vullen met kleikorrels of hydro korrels.

Het kweken van bamboe in potten biedt een welkome oplossing voor iedereen die beperkte buitenruimte heeft maar toch wil genieten van de schoonheid en sfeer van deze veelzijdige plant. Door te kiezen voor kleine of grote bamboe soorten die geschikt zijn voor potteelt, de juiste verzorging te bieden en de juiste pot te kiezen, kun je genieten van prachtige bamboe planten in je tuin, balkon of op je terras.

Fotobron o.m. Cedral Terrace

Build for life | 02 05 2023