Je bekijkt nu Welke isolatie materialen voor een spouwmuur gebruiken?
vtwonen.be

Welke isolatie materialen voor een spouwmuur gebruiken?

Heb je last van warmteverlies en tocht in je huis? Het isoleren van je spouwmuren kan dit oplossen. Als spouwmuurisolatie kan je isolatievlokken of -parels inblazen, wat zorgt voor thermische voordelen, akoestisch comfort, geen tocht en een snelle terugverdientijd. We overlopen de verschillende isolatiematerialen voor een spouwmuur.

Glaswol, Build for life

Welke isolatie materialen voor een spouwmuur? | Foto glaswol, Isolteam

Waarom spouwmuurisolatie voor je woning?

Tussen de binnen- en buitenmuur van veel woningen zit een ruimte, de spouw. Vaak is die niet geïsoleerd. Door de spouwmuur te isoleren met inblaasisolatie wordt de lucht vastgehouden en biedt het uitstekende thermische voordelen en akoestisch comfort. Bovendien voel je geen tocht meer uit stopcontacten of kieren komen. Na-isolatie van de spouwmuur is snel uit te voeren, zonder ruimteverlies en gevelveranderingen. Door de premie voor spouwmuurisolatie verdien je je investering in 3 tot 5 jaar terug.

De isolatiematerialen die als spouwmuurisolatie gebruikelijk worden gebruikt zijn glaswol, rotswol en EPS.

Hoe wordt een spouwmuur geïsoleerd?

Om de spouwmuur te isoleren worden kleine gaatjes in de voegen van de gevel geboord. Hierdoor worden glaswolvlokken of EPS-parels geblazen. Die gaatjes worden na de isolatiewerken weer gedicht. Buiten merk je dus niets van de spouwmuurisolatie, binnen voel je het effect des te meer.

Inblazen van glaswolvlokken

Door het inblazen van glaswolvlokken wordt het warmteverlies van je muren onmiddellijk met een factor 2 tot 3 gereduceerd. En dit zonder ingrijpende of langdurige werken.

Met deze isolatiemethode geniet je van een hoge densiteit (35 kg/m³) die verzakking of vochtdoorslag voorkomt en heb je extra akoestisch comfort. Inblazen met glaswolvlokken is ecologisch, brandveilig, duurzaam, waterafstotend, dampopen en vochtregulerend. Het is een werkwijze die geschikt is voor alle spouwmuren. En niet te vergeten, het komt in aanmerking voor spouwmuurisolatiepremie. Je spouwmuur isoleren door het inblazen van glaswolvlokken is een werk dat klaar is één dag.

Inblazen van EPS-parels

Dit is een handige manier om spouwmuren na te isoleren. Deze techniek is ook geschikt voor smalle spouwmuren.

EPS parels zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen en bevatten grafiet, wat zorgt voor een betere isolatie. De grafietparels hebben bovendien een plattere vorm dan gewone EPS-korrels, waardoor ze beter in elkaar passen en de isolatiewaarde verder verhogen.

Dit is een handige manier om spouwmuren na te isoleren. EPS parels zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen en bevatten grafiet, wat zorgt voor een betere isolatie. De grafietparels hebben bovendien een plattere vorm dan gewone EPS-korrels, waardoor ze beter in elkaar passen en de isolatiewaarde verder verhogen.

Bij het inblazen van EPS-parels worden gaatjes geboord in de voegen van de gevel en worden spouwopeningen en rolluiken gedicht. Vervolgens worden de EPS-bolletjes met een bindmiddel in de spouw geblazen, waardoor er een stevige isolatieplaat ontstaat zodra het water uit het bindmiddel is verdampt. Tot slot worden de booropeningen opnieuw opgevuld.

Bron: Isolteam

Build for life | 05 05 2023