Hier bespreken we de verschillende dakisolatie materialen. Welke isolatie te gebruiken voor een dak, wordt bepaald door je type dak, je budget en je voorkeur.

Welke isolatie voor een dak gebruiken | Foto glaswol, Isolteam
Er zijn diverse isolatiematerialen geschikt voor dakisolatie, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De meest gebruikte dakisolatie materialen zijn :
- Pur-pir
- Gespoten pur
- Icynene
- Minerale wol
- Glaswol
- Rotswol
- Cellulose
- Houtwol
- Vacuümisolatie
Welk isolatiemateriaal je best kiest hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatiewaarde, het budget, de beschikbare ruimte en de gewenste afwerking.
Hellend dak of plat dak?
Minerale vs kunststof materialen
Grosso modo heb je in dakisolatie de keuze tussen minerale en kunststof materialen. Onder minerale materialen vallen bv. glaswol, steenwol en rotswol. De voordelen van deze dakisolatie materialen zijn de goede thermische isolerende eigenschappen, de brandveiligheid en de akoestische isolerende kenmerken. Bij minerale isolatiematerialen heb je wel een grotere isolatiedikte nodig dan bij kunststof materialen.
Minerale wol is zeker een goede optie bij een hellend dak en wanneer je er de ruimte voor hebt (tot 24 cm). Het is ook inzake budget de voordeligste keuze. Een belangrijke voorwaarde is dat je dak in goede staat moet zijn. Heb je vochtproblemen dan kan je beter voor kunststof isolatie opteren.
Wil je zelf gaan isoleren moet je er wel rekening mee houden dat een ondoordachte plaatsing condens problemen kan veroorzaken. Gebruik zeker een dampscherm. Om een goede luchtdichtheid en koude bruggen te vermijden is een professionele plaatsing aangewezen.
Kunststof isolatie materialen zijn plaatmaterialen als PIR, PUR, EPS en XPS. Dit zijn lichte platen die een perfecte isolatie garanderen, ook in vochtige omstandigheden.

Welke isolatie voor een dak gebruiken | Foto EPS, Isolteam
Kunststof isolatieplaten kunnen zowel bij hellende als platte daken worden toegepast. Wil je een oppervlak bekomen dat geen onderhoud of zelfs extra afwerking vergt (zoals een dampscherm of gipsplaat afwerking) dan zijn kunststof isolatieplaten de beste keuze.
Naast platen kan je ook opteren voor gespoten PUR. Heb je een moeilijke dakopbouw, oneffenheden of leidingen die een makkelijke plaatsing van platen onmogelijk maken dan is gespoten PUR het meest aangewezen isolatiemateriaal voor een dak. Laat je de isolatie plaatsen dan vraagt het doorgaans ook minder werkuren dan andere alternatieven.
Ecologische dakisolatie materialen
Ecologische dakisolatie materialen worden vooralsnog minder aangewend in professionele plaatsing dan hun minerale en kunststof alternatieven.
Gebruikelijke ecologische dakisolatiematerialen zijn bv. houtwol, schapenwol en cellulose (papiervlokken). Maar ook hennep en kurk isolatie zijn opties. Voor hellende daken zijn ecologische dakisolatie materialen zeker een goede keuze. Je moet wel rekening houden met een hoger budget.
Ecologische dakisolatie materialen delen een aantal eigenschappen zoals hun goede vochtregulerende kenmerken en hun hoge warmteopslagcapaciteit. Wil je zelf isoleren dan zijn het ook niet-irriterende materialen.
Hoeveel kost dakisolatie?
De prijs van dakisolatie hangt af van het gekozen isolatiemateriaal en de toepassing. Voor een hellend dak met glaswol of rotswol variëren de kosten in Q1 2023 bijvoorbeeld van 20 tot 25 euro per m², inclusief plaatsing van de isolatie en damp remmende laag, exclusief btw. Bekijk onder dit artikel de richtprijzen om een idee te krijgen.
Build for life | 05 05 2023