Welke isolatie voor een gevel gebruiken is een vraag waar veel mensen mee zitten. Gevel en dak vormen het belangrijkste contactoppervlak met de buitenlucht.

Welke isolatie voor een gevel gebruiken? Foto Resolschuim Isolteam
Het correct en degelijk isoleren van de buitengevel is daarom een must. Bovendien kan je dankzij de renovatiepremie en de energiebesparing je investering in gevelisolatie in de meeste gevallen al na 10 tot 15 jaar terugverdienen.
Om gevels te isoleren zijn er verschillende types isolatieplaten beschikbaar. Voor de isolatie van gevels of wanden van een gebouw opgebouwd uit houtskelet behoren ook inblaasisolatie of gespoten Icynene isolatieschuim tot de mogelijkheden.
Waarom je de gevel van je woning moet laten isoleren?
Als je de oppervlaktes van al je buitenmuren optelt, bekom je vaak een resultaat dat hoger is dan eender welk ander deel van je woning. Dat betekent dat via de gevel een aanzienlijke hoeveelheid warmte uit je woning kan ontsnappen (of binnendringen in de zomer). Door de gevel te isoleren, vermijd je eventuele warmteverliezen en beperk je het energieverbruik.
Gevelisolatie levert je naast thermisch ook akoestisch comfort op. Autoverkeer in de straat, een voorbijrijdende trein achter je tuin, spelende kinderen op het buurtpleintje … met buitengevels voorzien van akoestisch absorberende isolatie, geniet je van meer rust. Bovendien kan je door de gevels van je bestaande woning langs de buitenzijde te isoleren, je woning ook een nieuwe, frisse look geven. Daarvoor combineer je de buitengevelisolatie met het aanbrengen van een nieuwe gevelbekleding.
Hoe kan je je gevel isoleren?
In de meeste gevallen worden isolatieplaten langs de buitenmuur gemonteerd op de draagmuur en bevestigd met isolatiepluggen. Na het isoleren kan het gevelmetselwerk of de gevelbekleding worden voorzien. Ook voor wachtgevels zijn isolatiepanelen geschikt. De gevelisolatie wordt dan bijkomend beschermd tegen de weersinvloeden met een geveldoek.
Bij houtskeletbouw wordt de isolatie ingeblazen in de structuur. Dat kan onder meer met cellulose papiervlokken of houtvezels. Meer en meer wordt bij houtskelet het gespoten isolatieschuim Icynene toegepast. Dit ecologische isolatieschuim wordt als een naadloze isolatielaag gespoten tussen de houten constructie.
Om de juiste isolatie voor je gevel te kiezen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Een belangrijke factor is het isolerend vermogen van het materiaal. Daarnaast moet het materiaal ook duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Gelukkig zijn er verschillende soorten isolatiematerialen die aan deze criteria voldoen.
Er zijn drie verschillende manieren om de gevel te isoleren. Een eerste optie is om te kiezen voor isolatiepanelen, die bestaan uit verschillende materialen zoals PUR/PIR, glaswol, rotswol, houtwol, resolschuim, XPS en EPS. Deze panelen worden langs de buitenmuur gemonteerd op de draagmuur en bevestigd met isolatiepluggen. Deze methode is geschikt voor zowel renovatie als nieuwbouw.
Een tweede optie is om te kiezen voor inblaasisolatie, waarbij isolatiemateriaal in de structuur wordt ingeblazen. Dit kan met materialen zoals cellulose, houtvezels, glaswolvlokken of EPS-parels. Inblaasisolatie is vooral geschikt voor bestaande gebouwen waarbij de gevelisolatie niet langs de buitenkant kan worden aangebracht.
Een derde optie is om te kiezen voor gespoten isolatieschuim, zoals Icynene. Dit ecologische isolatieschuim wordt als een naadloze isolatielaag gespoten tussen de houten constructie en is vooral geschikt voor houtskeletbouw.
Het isolerend vermogen van het isolatiemateriaal is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste isolatie. PIR-isolatieplaten of Icynene isolatieschuim zijn materialen met een hoge isolatiewaarde.
Naast het isolerend vermogen is ook de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van het materiaal belangrijk. Materialen zoals glaswol en rotswol zijn duurzaam en milieuvriendelijk, maar resolschuim is minder milieuvriendelijk vanwege de gebruikte grondstoffen en XPS is niet recyclebaar. Houtwol isolatieplaten zijn daarentegen weer erg milieuvriendelijk.
Wat kost gevelisolatie?
De prijs van gevelisolatie is uiteraard afhankelijk van het gebruikte materiaal en de toepassing. PUR-PIR isolatieplaten zijn bijvoorbeeld duurder dan inblaasisolatie met cellulosevlokken of houtvezels. De prijs kan in Q1 2023 variëren van 20 tot 50 euro per vierkante meter. Dit zijn algehele richtprijzen in Vlaanderen, incl. plaatsing en excl. Btw.
Bron: Isolteam
Build for life | 04 05 2023